Önceden ziyaret etmiş olsam da gittiğim yerleri yeniden görmeyi seviyorum. Mesela bıkmadan usanmadan Truva’ya, Bozcaada kalesine, Çanakkale şehitliğine gidebilirim. Çünkü her seferinde olaya farklı bakıyorum. Hem yaşın hem de sana eşlik eden kişi veya kişiler bunu etkiliyor. Senin için yeniden bir “anlam” ifade ediyor. İşte o mekanlardan biri Efes oldu. Seneler evvel sanırım ortaokuldayken annem ve babam ile gitmiştim. O zamanlar profesyonel fotoğraf makinası yok tabi. Babamın analog makinasıyla hatıra bir iki poz çekmişiz. Annemden biraz kısayım. Tahminen sonbahar. Üstümde uzun kollu altımda kalın çorap. Keyifle gezdiğimi hatırlıyorum.
Yıllar sonra oraya yeniden gitmek heyecan vericiydi. Tahminimden kısa sürdü. Gözümde çok büyütmüşüm yolu. Sularımızı yanımıza aldık. Giriş ücreti yerli yabancı farketmeden standarttı. 40 TL. Tabi Meryem Ana’ya geçmek isterseniz ayrıca bilet ve otopark parası veriyorsunuz. İçeride her memleketten insan vardı. Tam bir turist cenneti.
Kültür gezimiz başlasın!
Solda “Büyük Tiyatro” sizleri karşılıyor. Gerçekten büyük. 😀 Basamakları müthiş. Aralarını öyle açık yapmışlar ki. Maşallah halk baya atletikmiş. Oraya varmak için “Mermer Cadde“yi kullanmalısınız. Sağlı sollu sütunlar şimdinin palmiyeleri gibi.
Ve ardından Celsus Kütüphanesi tüm ihtişamı ile karşınızda. Herkes fotoğraf çekiyor. Efes’e gelip burada bir kare olmazsa olmaz. Zamanında 14 bin kitabı içinde barındıran bu yapı Romalı senatör Celsus anısına yapılmış. Batı cephesindeki duvarın altında ise kendisinin lahdi yer alıyor.
Gelelim bir diğer meşhur caddemize. Kentin önemli ulaşım yollarından biri olan “Kuretler”. Üzerinde Skolastika Hamamı, Domitian Tapınağı gibi yapıları bulunduruyor. Adım başı bir turist kafilesi görmek mümkün. Rehberler anlatıyor insanlar merakla dinliyor. Böyle zamanlarda hep şunu düşünüyorum. Belki asırlar sonra birileri bizim için “vay be” neler düşünmüşler diyecekler. Kim bilir…
Sizlere tavsiyem eğer öğlen gidecekseniz yanınıza mutlaka şapka almanız. Biz unuttuk ama gölge yerler ve ziyaretçiler için dinlenme alanı mevcuttu.UNESCO dünya mirası seçilen (incelemek için link http://whc.unesco.org/en/list/1018) Efes’i gezmek istiyorsanız açılış ve kapanış saatlerini aşağıya bırakıyorum.
Yaz Açılış Saati: 08:00
Yaz Kapanış Saati: 18:30
Kış Açılış Saati: 08:30
Kış Kapanış Saati: 18:00
EFES’İN KRONOLOJİSİ:
Sizleri sıkmadan, fazla detaya girmeden yazdığım bu yazıyı umarım keyifle okumuşsunuzdur. Eğer bu tip yazılar görmek istiyorsanız belirtmeyi unutmayın.
Mutlu günler. 🙂