Sene 2006. O zamanlar Instagram yok, “Stalker” kavramı yok. Biz forumlarda takılıyoruz, MSN’de geziyoruz. Mertcan ile işte tam o dönemde tanıştım. Sadece sosyal medyada değil İstanbul, İzmir gidip geldikçe görüştük. Arkadaşlığımız 13 seneyi geçti. İkimiz de Britney Spears hayranıydık. Hala öyleyiz… Sadece konserlerini bölüm bölüm internetten indirip aynı anda kamerada izleyip delirmiyoruz. 🙂 Şu hareketi gördün mü, inanılmaz dans ediyor vs. dediğimizi hatırlıyorum. Hızımı alamadım bir anımı daha paylaşacağım. MTV ödül törenlerini çalar saat kurup gecenin bir körü birbirimize mesaj atarak izlerdik. Ne güzel günlerdi. İyi ki yapmışız! 🙂 Canım arkadaşım dansa ilgin hep vardı ve seni daha iyi yerlerde göreceğime inanıyorum. Bu güzel söyleşi için tekrar teşekkürler.
*Mertcan, bize biraz kendinden bahseder misin?
Ben Mertcan Sorgun. 🙂 1991 İstanbul doğumluyum. Kadir Has Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri lisans mezunuyum. 4 yıldır da Atlanta A.Ş. ‘ de çalışıyorum.
“Danssız bir hayat düşünemiyorum.”
*Dansa merakın ne zaman başladı, daha önce başka tarzlar denemiş miydin?
Dans benim için büyük bir tutku! Dansa başlayalı mart ayında 3 yıl olacak. Aslında çocukluğumdan beri sahne showlarını, ödül törenlerini, müzik kliplerini izlerdim. Britney Spears, Michael Jackson, Ciara, Justin Timberlake, Beyonce vb. sanatçıları izleyerek büyüdüm. Müzik ve dans ikilisi hep vardı hayatımda… Koreografiyle yapılan dansı çok seviyorum. Üniversitedeyken başlamak istemiştim fakat bizim üniversitede sadece latin dansları yapılıyordu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nden bir arkadaşım oranın dans kulübündeydi ve beni tangoya çağırdı. 3 ay kadar devam edip bıraktım. Kesinlikle bir Latinci değilim. 🙂
2016 yılında bir dans okulu araştırmaya başladım ve birkaç seçenek buldum. En mantıklı olanı seçtim ve hip-hop’a başladım. 1 yıl kadar devam ettim. Bu sırada gösteri gibi şeyler için buradaki eğitmenim tarafından bir dans takımı oluştu ve ben de bunun üyesi oldum. Provalar, dersler, iş derken gerçekten bu tempo yıpratmaya başlamıştı beni ve dersleri bıraktım. Provalara devam ediyordum ama daha sonra takımla çalışmayı da bırakmak durumunda kaldım. Bu 1 yıllık zaman zarfında birkaç kez modern dans da yaptım. Hip-hop yaptığım süreçte iki kere sahne aldım. Daha sonra Hot Heels adı altında Street Jazz’a başladım. 5 ay kadar da oradaydım. Diğer yaptıklarımın hakkını yemiş gibi olmayayım ama bu 5 ay dans hayatımın en güzel zamanlarıydı. 1 ay kadar da başka bir yerde hip-hop altında asistan eğitmenliği yaptım. Bu üç yıllık süreçte ara ara birçok dans türü ve tekniğiyle alakalı workshoplara katıldım. 2018 yılında
Atina’ya giderek NDMF Convention’da dünyaca ünlü eğitmenlerden ders aldım. Geçtiğimiz yaz bir ay kadar da yine farklı bir okulda Street Jazz eğitimi aldım. Danssız bir hayat düşünemiyorum. 🙂
*Türkiye’de dansa bakış açısını nasıl buluyorsun? Kursta verilen eğitimler yeterli mi?
Türkiye’de son birkaç yıldır dans çok daha göz önüne çıkmaya ve yapılanlar daha bir hızla yaygınlaşmaya başladı. Ama bir çoğu sertifika vermiyor. Tabi ki benim çocukluğumdan beri Türkiye’de dans vardı. 90’lar… Küçücüktüm, Yonca Evcimik’i izlerdim. Bandıra Bandıra, Abone bu parçaların klipleri televizyonda çıktığında az sallanmamışımdır. 🙂
Dansa başladıktan sonra çok daha sıkı takip etmeye başladım. Türkiye ve dünyada dansla alakalı olup bitenleri, koreografları, sanatçıların dansla ilgili çalışmalarını vs. Yeterliliğine gelecek olursam bu biraz size ve dans ile yapmak istediğinize bağlı. Adını duyurmuş dans okulları var ve yıllarını dansa adamış eğitmenler. Bunlardan kendinize uygun bulduğunuz bir okula gidip eğitim alabilirsiniz. Bilirsiniz Benimle Dans Eder misin? gibi dans yarışmaları da yapıldı ülkemizde. Bence tekrar yapılmalı.
*Kadın ve erkek ayrımı yapıldığını düşünüyor musun?
Evet maalesef sadece dans değil birçok alanda böyle bir zihniyet var ve çok yanlış! Kadın ve erkek her şekilde eşit olmalı. Dans da bir özgürlüktür ayrıca. Bir erkek pembe rengi sevemez ya da erkek dans edemez gibi… (Pembe rengi de sevmem haha ama sevenler erkekler olabilir tabi ki). Gerçi kadınlara da ayrı şekilde yapılıyor bu. Birçok kesim tarafından dans edenlere genel olarak tuhaf karşılanabiliyor.
Dansta bu konuyla alakalı farklı bir olay başıma geldi. Hot Heels (O” dans akademisi “nde adı böyle geçiyor ) eğitimi aldığım sürede (bu bir topuklu dans sınıfıydı) ben topuklu katılmıyordum derse. Çünkü bu benim tercihim, bu benim tarzımdı. Hani güya dünyadaki en iyi dans okullarını örnek alıyorlar ya… Bu sınıfı bir Street Jazz sınıfı olarak görüyordum. Çünkü bir nevi böyleydi. Yurt dışında bu tarz sınıflara spor ayakkabıyla giren birçok dansçı var. Herkes severek de izliyordu, çok güzel yorumlar alıyordum. Konsepti bozuyorsun vb. şeylerle karşıma çıkınca dersi bıraktım. Daha sonradan bazı erkek öğrencilerle Street Jazz tarzında dersler yapıldığını gördüm. Bu da işin trajikomik tarafı. 🙂
*Bize dünyada dansını beğendiğin 5 isim say desem kimleri sayarsın? (Kendisi aramızda olmayabilir)
Başlıca starlardan Britney, Micheal Jackson (huzur içinde yatsın), Ciara, Beyonce ve Jennifer Lopez diyebilirim. Koreograflardan ise bir çok kişiyi takip ediyorum ama başlıca takip edip, ilham aldığım 5 isim Brian Friedman, Brooklyn Jai, Galen Hooks, Jordy Sparidaens ve Aliya Janell.
*Britney Spears’ın konserine gittin geçen aylarda. Dans etmek ve şarkı söylemenin aynı anda zor olduğunu söylerler… Neler hissettin? Düşüncelerini alabilir miyim?
Kesinlikle Britney dünyanın başına gelen büyük bir efsane! Tartışılmaz. Ne kadar büyük bir hayranı olduğumu beni takip eden bilir. Müzik ve dansla bu kadar haşır neşir olmamdaki en büyük sebeptir Britney…
Konser gelecek olursam; Muhteşemdi… Elimdeki video ve fotoğraflar olmasa hala rüya gibi geliyor. 🙂 İnanılmaz enerjikti. O kadar bile beklemiyordum çünkü yoğun geçen bir turnede, sürekli aynı şeyleri yaparken her bir konser ayağında aynı enerjiyi vermesi mümkün değil.
Ben bir ses sanatçısı olmadığım için bu konuda yorum yapamam ama dans kısmı için yapabilirim. Bütün enerjinle dans edip koreografinin hakkını verirken aynı zamanda canlı şarkı söylemek hiç de kolay bir şey değil. Bunu düşünmek zor olmasa gerek. Nefes kontrolü yapabilirsin dans ederken ama her şekilde yorulup, nefes nefese kalınıyor. 10 – 15 parçadan oluşan bir konser listen var ve her parça arasında pek de ara vermiyorlar hatta bazı parçalar art arda medley (potpuri) şeklinde oluyor. Kısacası kolay iş değil.
“Kanalımı geniş bir kitleye ulaştırmak istiyorum.”
*Dans videoların için Youtube hesabı açma fikri nereden geldi? Memnun musun o platformda olmaktan?
Çalışmalarımı paylaştığım için memnunum ama kanalımı geniş bir kitleye ulaştırmak istiyorum. Benim Youtube hesabım aslında yaptığım 2 amatör müzik altyapısı ile aktif haldeydi. Youtube’u da yıllardır takip eden biriyim. Dansa başladıktan sonra özellikle dünyaca ünlü koreografları ve dans kanallarını takip etmeye başladım. Dansımı da Youtube ile aktarmaya karar verdim. Tabi Youtube’da dans için kullandığın müzik gereği telif yeme gibi kötü bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu durumda genelde kanal zarar görmüyor ama yine de bazı şarkılar videonuzun belli ülkelerde engellenmesine neden olabilir. İstisnalar olsa da genelde çoğu müzik telif hakkı talebine sebep oluyor. Bu yüzden araştırarak ilerlemekte fayda var.
*Zaman zaman koreografilerini kendin yapıyorsun. Zor tarafları vardır tabi ama senin için eğlenceli olsa gerek?
Çok keyifli! İçimde hep koreografi yapma isteği vardı. Dansa başladıktan sonra daha da fazlalaştı. Koreografi yapma olayını özellikle sevdiğimi söylemiştim değil mi? 🙂 Çocukluğumdan beri de videolardan koreografileri yapmaya çalışmışlığım vardır.
*Dans etmek isteyen insanlar var ve bazılarının kurslara gitmeye durumları yok onlara ne tavsiye edersin?
İnternette basitten zora eğitici birçok dans videosu (dance tutorials) var. Özellikle Youtube’da. Bu videolarla ilerleyebilirler. Ne tür dans seviyorlarsa bununla alakalı eğitmen ve koreografları takip edebilirler. Ayrıca her dans okulunda olmasa da burs imkanı tanıyan bir okul olabilir. Araştırabilirler.
“Benim amacım insanlara severek yaptığım ve mutlu olduğum şeyleri aktarabilmek.”
*Kafanda yeni projeler ve hedefler var mı? Özel hayatını ve dansını bir arada yürüten biri olarak neler söylemek istersin?
Dans ile ilgili konsept videolar, eğitici dans videoları bunlar dışında gezi vlog gibi ana içeriklerim olacak. Başka eğlenceli içerikler de yapmak istiyorum. Benim amacım insanlara severek yaptığım ve mutlu olduğum şeyleri aktarabilmek. Bu arada videolarımı da kendim düzenliyorum. Dans benim için büyük bir motivasyon kaynağı. Araba kullanırken bile dans ediyorum 🙂 Tabi ki trafiği ve kendimi tehlikeye atmadan… Ama kesinlikle bir mesleği olmalı insanın. Kariyerimi ilerletmeye devam edeceğim. Bunun yanında dans da hayatımda hep olacak. ZatenYoutube’a öncelikli girme amacım da buydu. Dansı meslek olarak yapmak,bir dansçı olarak yaşamını sürdürmek pek kolay değil ülkemizde. Bununla ilgili düşüncesi olanlar ona göre planlarını yapabilir tabi…
İş ve dansı birlikte yürütmek de hiç kolay olmadı. İşimde birçok departmanda ilerlerken dansa da ayrı kafa patlatıyordum. Dans bu ne var ki diyebilir belki bazısı ama kesinlikle o kadar basit değil. Koreografilere bir matematik gibi kafa yoruyorsun. Kombinasyonu sağlamak, hareketlerin aksanını vermek, ezberde tutmak, teknik şeyler… Yine fırsat oldukça gerekli gördüğüm dans workshop’larına katılmaya da devam edeceğim.